dinsdag 11 oktober 2011

Humorist met liefde voor extremen


Door Brian Lo Sin Sjoe

Stuart Rahan (1962) groeide op in Paramaribo en was als kind totaal geen boekenwurm of theaterdier. Onder druk van zijn moeder en onder invloed van zijn vriendenkring belandde hij uiteindelijk in de journalistiek. De Surinaamse voorstelling ‘Epakadono’ van Nardo Aloeman,  over de ontdekking van de Amerika’s, maakte vroeg grote indruk op hem vanwege de authenticiteit en het besef dat Surinamers ook theater van niveau konden maken.
Op 30-jarige leeftijd emigreerde Rahan naar Nederland en begon de Surinaamse cultuur in Nederland voor de Surinaamse media te verslaan. Deels om dicht bij zijn roots te zijn, maar vooral om Surinamers te inspireren met wat mogelijk is. Rahan gelooft dan ook heilig in het belang van cultuur en zegt, “Zonder cultuur heb je geen toekomst. Het is de drager van de samenleving”.
In Nederland groeide Rahan’s liefde voor theater gestaag en hij volgde een toneelschrijfcursus bij het voormalige Cosmic Theater. Hieruit kwam een satirisch stuk over het koningshuis en de Mabel Wisse-Smit-kwestie voort. Rahan is dan ook gefascinieerd door extremen, waaronder de dood. Ook humor is een karakteristiek aspect in zijn werk. Zo schreef hij de autobiografie van Tante Es, een populair typetje van Jörgen Raymann, en weet hij haarfijn de techniek van comedians als Chris Rock en Eric van Sauers uit te leggen. Zijn grote held is echter Arjan Ederveen. Als hij over Ederveen begint te praten straalt hij van top tot teen. Rahan: “Ik zou graag een dag met hem stappen! Die man is echt! Zo puur!” Klassieke theaterstukken boeien Rahan niet zo. Hij wil vooral 'zijn eigen ding' op het podium presenteren en wil toeschouwers een unieke ervaring meegeven. Over zijn vakmanschap als toneelschrijver is Rahan bescheiden. "Ik ben nog steeds aan het leren en hoop niet dat deze les binnenkort ophoudt. Het moet nog heel lang duren.”

Stuart Rahan is een van de geselecteerde schrijvers op het Hollandse Nieuwe Festival. Zijn voorstelling Angie, me tete is twee keer te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten