zaterdag 5 november 2011

HALF LEEG zit vol humor

RECENSIE van Half Leeg - Stal van Dingo 
Door: Jelena Barisic

In de wereld van Half Leeg houdt het nooit op met regenen. In bakken komt het naar beneden. De doorweekte leden van de ‘Stichting ter bevordering van Pessimisme’ lijken er vrede mee te hebben. Ze hebben belangrijkere dingen om over te klagen tijdens hun bijeenkomsten: moordenaars, pedofielen, de Holocaust en mensen die scheetjes laten en het vervolgens proberen te ontkennen.
De Stichting is er voor elkaar. Iedereen mag er zijn verhaal doen en als er weer een plensbui aankomt schuilen ze samen onder de tafels. Alle problemen zijn even klote, de persoonlijke en de globale. Schaamteloos mogen de leden janken, zeiken en depressief over tafels heen hangen. In een wereld van ellende en onzekerheid biedt de groep van zes structuur in elkaars leven.
Binnen dertig minuten weet de Stal van Dingo verschillende hilarische karakters van de Stichting te illustreren. De jongen met opgetrokken kniekousen (Thijs Bloothoofd) hupst onzeker mee met de groep, in de hoop dat er iemand eindelijk naar zijn verhaal luistert. Een druilerige vrouw (Lenne Koning) vraagt god om vergiffenis voor alle mogelijke slechteriken op de wereld. Alleen de monoloog van de psychiater (Thijs Gilbert) valt weg als de overige leden ongemakkelijke dansjes doen. Daarmee wordt even de vaart uit te voorstelling gehaald.
 José Montoya maakt indruk met enkel een megafoon in zijn hand: hoor hoe hij lijdt, zie hoe hij tergend kruipt, rolt en hangt. Zijn overdramatische spel werkt flink op de lachspieren, maar weet ook tegenstrijdige vragen uit te lokken. Zijn het allemaal aanstellers, een stel zielenpieten zonder ballen? Of hebben ze ergens wel gelijk? Half Leeg wekt gevoelens op die heen en weer slingeren tussen medelijden, spot en herkenning. Het stuk wisselt humor en ernst af en blijft er uiteindelijk ergens tussenin hangen. Daarmee zou zelfs de grootste pessimist de kundigheid en potentie van het stuk wel in moeten zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten