vrijdag 4 november 2011

Trip Taxonomania


Recensie Taxonomania
Door Brian Lo Sin Sjoe

“Taxonmania” is een trip. Spannend en humoristisch. Tegen het eind vliegt het wat uit de bocht, maar de theatertekst van Tommy Ventevogel vertoont potentie. De atmosferisch geënsceneerde lezing, geregisseerd door Kasper Kapteijn, illustreert mooi het filmische karakter. Ook is de productie gezegend met topacteurs als Sanne den Hartogh en Steve Hooi, die de tekst voortreffelijk tot leven brengen.
Het stuk gaat van start met gebonk en gegil in het donker. Een groep metrotunnelgravers, van diverse divisies, zit gevangen in een ingestorte tunnel. De projectleider is verdwenen, maar boven hun hoofd waakt een man die doodstil op een stoel zit. De ingesloten mannen trachten het hoofd koel te houden. Ze filosoferen over waarom ze daar zijn en zoeken een uitweg als een mislukt ‘A-Team’. Irritaties, confrontaties en miscommunicaties doen zich voor en uiten zich regelmatig in zwarte humor. Verder is er een geheimzinnig koffertje en potentieel gevaarlijke waterbron.
“Taxonomania” zou zo een aflevering van de “X-files” of “Supernatural” kunnen zijn, ware het niet voor de rijke, soms ietwat gekunstelde, theatrale taal. Als een personage op mysterieuze wijze komt te overlijden wordt de vierde muur plots doorbroken en beginnen personages het publiek aan te spreken. Er volgen lange filosofische monologen waarvan de noodzaak vaag blijft. Deze shift in focus en stijl doet de opgebouwde spanning te niet.
Het is echter ongelofelijk wat Kapteijn, met zijn cast, in kort tijdsbestek heeft weten te realiseren. De productie maakt schitterend gebruik van de unieke pakhuislocatie en de belichting bestaat voor een overgroot deel enkel uit gloeilampen in handen van de cast. Dit maakt de lezing tot een spannend schouwspel van schaduwen en surrealisme.

ZATERDAG 5 Nov: 19.30 uur, Kleine Studio

1 opmerking: