vrijdag 4 november 2011

Nikky prikkelt


Recensie The Adventures of Sky, the Reluctant Hero van Nikky Norton
Door Bree Tahapary

Het is het enige Engelstalige theaterstuk op Hollandse Nieuwe. Theatermaker Nikky Norton komt namelijk uit Manchester en in het kader van een uitwisseling brengt ze hier een voorstelling. Voor het begint, wijst Norton's begeleider Mike van Alfen het publiek er nog even op dat er zitplaatsen dicht op de vloer zijn. Zo wordt er een intieme sfeer gecreëerd. De deuren gaan open en het publiek stroomt binnen om de avonturen van Sky te aanschouwen.
Een simpele setting. We zien een jongedame op haar bed liggen. Rechts staat een nachtkastje met daarop wat brandende theelichten en een lege fotolijst. Links van haar een kleed dat een stoel bedekt. Dan stelt Sky zich voor. In haar kamerjas en pyjama oogt ze als een held op sokken en als ze haar ontzettend Hollandse koeienpantoffels aantrekt, doet ze de toch al bijzondere titel eer aan. Sky vertelt dat haar ouders naar de maan zijn en ze lijkt er alleen voor staan. Ze vertelt over de mensen om haar heen zoals haar oma en haar vriend, maar ook zij zijn niet aanwezig. Ook al toont ze het niet direct, je voelt de eenzaamheid waarmee ze kampt.

Norton neemt ons zo mee in de fantasiewereld van de piepjong aandoende Sky. Sky wil helemaal geen held zijn, maar in haar dromen kan ze niet om haar uiteenlopende demonen heen. Ze is genoodzaakt om het gevecht met ze aan te gaan. Daarbij schuwt Norton niet om veel muziek te gebruiken, hoewel dit de ene keer beter tot z'n recht komt dan de andere. Norton toont ook haar eigen muzikaliteit in de vorm van spoken word en kleine raps, die worden bijgestaan en versterkt door een beweeglijk fysiek spel. Ook zoekt ze daarbij directe interactie met het publiek. Van oogcontact tot actief geroep, Norton probeert de toeschouwer te pakken en deze de gedachtekronkels van Sky te laten volgen.
The Adventures of Sky is een bijzonder stuk. Het is een fysiek schouwspel met veel muzikaliteit, die soms niet helemaal lijkt aan te sluiten. De scheidslijn tussen Sky's werkelijkheid en haar droomwereld is erg dun en ze verliest zich in haar hersenspinsels. Is het uit eenzaamheid? Is het uit verdriet? Is het uit angst? Het volgen van dromen krijgt zo een hele andere lading. Een antwoord geeft ze niet, maar dat is uiteraard ook geen vereiste. Integendeel, door de avonturen van Sky te volgen, prikkelt Nikky Norton ook de fantasie van de bezoeker.

The Adventures of Sky, the Reluctant Hero is nog te zien op zaterdag 5 november om 18:30 uur in de Grote Studio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten